MALO ISTARSKO MJESTO PODNO MOTOVUNA PRIVLAČI SVE VIŠE TURISTA

Livade - dom istarskog tartufa

Livade su mjesto u srcu doline Mirne, koje se razvilo prije stotinjak godina ponajviše zahvaljujući "Parenzani", vinskoj pruzi od Poreča prema Trstu.

LIVADE - U to su vrijeme Livade bile prometni i trgovački centar za vino, maslinovo ulje i ostale poljoprivredne proizvode. Do naselja je dolazio i riječni promet s ušća Mirne, te je do prve polovice dvadesetog stoljeća ono bilo i važno trgovačko središte izvoza iz toga dijela Istre (potaša, drvni ogrjev, kamen).

 

Međutim, otkako su dvadesetih godina 20. stoljeća u dolini Mirne otkriveni tartufi, ovo je malo istarsko mjesto podno Motovuna postalo centar za prikupljanje i distribuciju ove skupocjene gljive. Budući da ova gljiva raste pod zemljom u Motovunskoj šumi, pronalazi se uz pomoć posebno treniranih pasa.

 

Pogled na Motovunsku šumu i Livade proteže se sa 270 metara visokog srednjovjekovnog gradića Motovuna, koji je nastao na mjestu drevnog grada koji je bio dio Castellier kulture. Motovun je poznat kao grad Velog Jože, dobrog nježnog diva koji zapravo predstavlja hrvatski narod u Istri. Priču je napisao Vladimir Nazor, jedan od najvažnijih hrvatskih književnika 20. stoljeća. Priča se temelji na lokalnim narodnim pripovijestima kao metafora nacionalne borbe tadašnje manjine Hrvata u Kraljevini Italiji za ravnopravnost s politički dominantnom etničkom njemačkom i talijanskom zajednicom.

 

Svake se godine od kraja rujna do studenog ovdje održavaju "Dani Zigante tartufa" u organizaciji Giancarla Zigante, tzv. kralja tartufa, koji je u blizini Buja pronašao do tada najveći bijeli tartuf na svijetu, s kojim je zapisan u Guinessovu knjigu rekorada.

 

Tada se, uz ostale priredbe, bira i proglašava najveći i najljepši tartuf te posjetiteljima demonstrira traženje ove podzemne gljive uz pomoć posebno dresiranih pasa.

 

 

LIVADE TARTUFI d. o. o. za trgovinu i preradu tartufa, putnička agencija

LIVADE TARTUFI d. o. o.

Livade 7, 52427 LIVADE

Matični broj: 01720180

Trgovački sud u Rijeci

GIANCARLO ZIGANTE

ZAGREBAČKA BANKA d.d.

HR6423600001102016897

NAZOVITE NAS

  +385 52 664 302

  +385 91 4777 410

REZERVIRAJ