Što su to Michelinov vodič i Michelinove zvjezdice i zbog čega je nastala tolika euforija oko uvrštenja Hrvatske na njegovu listu?

 

Michelin vodič - gastronomska biblija!

 

Svi smo već pročitali vijest kako je Michelin po prvi put napravio selekciju restorana u Hrvatskoj i u svoje digitalno izdanje uvrstio 35 hrvatskih restorana. Restoran Monte iz Rovinja prvi je u Hrvatskoj kojemu je dodijeljena i jedna zvjezdica.

 

Michelin vodič jedan je od najpriznatijih  i najpopularnijih specijaliziranih gastronomskih vodiča u svijetu i najcjenjeniji način rangiranja za restorane i kuhinje visoke kvalitete.  Biti dio te priče, znači biti u samom vrhu svjetske gastronomije.

 

Počeci Michelinovog vodiča sežu od davne 1900.g., kada su se dijelili besplatni primjerci vozačima, a cilj vodiča bio je pružiti što više korisnih i praktičnih informacija o putu: kako npr. popraviti gumu, karte gradova, popisi hotela, benzinskih  crpki i automehaničara. S vremenom su se više bazirali na gastronomsku ponudu, a prve zvjezdice za restorane počeli su dodjeljivati 1926.g. Od tada do danas, Michelin je postao i ostao najbolji gastronomski vodič s preko 1,3 milijuna prodavanih primjeraka godišnje.

 

Vodič  ima svoj poseban sustav vrednovanja baziran na kvaliteti, vještini pripreme hrane i kombinaciji začina, stupnju kreativnosti, postojanosti kvalitete hrane  i  pristupačnosti cijena. Bitna je samo kuhinja i ono što je gostu servirano, ne obazirući se na interijer i dekoracije. Restoran može dobiti jednu do tri zvjezdice, a borba za njih u svijetu visoke gastronomije ne prestaje.

 

Nadamo se da će se broj restorana u Hrvatskoj  koji će dobiti Michelinovu preporuku i zvjezdice samo povećavati, jer naša gastronomija ne ostavlja nikoga ravnodušnim, pa tako ni Michelinove inspektore.

 

 

 

 

 

 

LIVADE TARTUFI d. o. o. za trgovinu i preradu tartufa, putnička agencija

LIVADE TARTUFI d. o. o.

Livade 7, 52427 LIVADE

Matični broj: 01720180

Trgovački sud u Rijeci

GIANCARLO ZIGANTE

ZAGREBAČKA BANKA d.d.

HR6423600001102016897

NAZOVITE NAS

  +385 52 664 302

  +385 91 4777 410

REZERVIRAJ