michelin logo

O nama

O JRE

About image

O JRE

ŠTO JE JRE?

Nicole Seitz, Voditeljica komunikacija u poznatoj francuskoj kući Grand Marnier od 1953. do 1998., posjetila je zahvaljujući svome poslu većinu vodećih francuskih restorana. Malo pomalo, sprijateljila se s mnogim velikim chefovima i njihovom djecom, a oni su joj priopćili svoju želju da se druže i upoznaju s djecom drugih chefova. Bila je uvjerena da preko Grand Marniera mladim chefovima može pomoći u njihovom razvoju i podržati razmjenu kulinarskih znanja s ciljem da se ojača duh solidarnosti i prijateljstva.

Tako je godine 1974, osnovana udruga za mlade chefove i vlasnike restorana, pod imenom Jeunes Restaurateurs d'Europe (u prijevodu: "Mladi chefovi Europe"), a od tada, pa sve do danas razvila se u jednu od najelitnijih institucija za visoku gastronomiju. Danas, nakon 42 godine neprekidnog postojanja i rasta, Jeunes Restaurateurs d'Europe ima 340 chefova koji žive i rade u 16 europskih zemalja. Od 340 chefova njih čak 160 ima i Michelinove zvjezdice.

Standarde ovih restorana u Hrvatskoj zadovoljava svega 13 restorana, a to su:

Zigante Livade, San Rocco Brtonigla, Pergola Savudrija, Marina Novigrad, Monte Rovinj, Draga di Lovrana Lovran, Plavi podrum Volosko, Boškinac Pag, Foša Zadar, Pelegrini Šibenik, Paradigma Split, Dubravkin put Zagreb, Bistro Apetit Zagreb.

ČITAJ VIŠE