Sezona istarskog bijelog tartufa u restoranu Zigante

Sezona istarskog bijelog tartufa u restoranu Zigante

Motovunska šuma je listopadna šuma nastala na naplavinama rijeka Mirne i Butonige te predstavlja prirodnu posebnost Istre, ali i Hrvatske općenito. Specifično vlažno tlo Motovunske šume u središtu Istre skriva najveće nalazište istarskih tartufa od kojih je najpopularniji i najcjenjeniji bijeli tartuf ili Tuber Magnatum Pico.

Stanište ove najraskošnije i najdelikatnije istarske namirnice najčešće je uz korijenje različitih lokalnih stabala kao što su hrast, topola, lipa ili vrba. Upravo o njegovoj simbiozi s određenim vrstama listopadnog drveća ovisi i njegova boja koja varira od svijetlosmeđe do blijedozelene nijanse, dok mu je fascinantna unutrašnjost prožeta venama tamnijih i svjetlijih tonova te podsjeća na izgled mramora.

Okus istarskog bijelog tartufa odgovara njegovom podrijetlu te uključuje aromatične orašaste i zemljane note, a poznat je kao snažan afrodizijak zbog svog intenzivnog okusa i mirisa. Izgradnjom pruge koja je povezivala Poreč i Trst došlo je do otkrića istarskog bijelog tartufa prije više od osamdeset godina. Najspektakularniji ulov od otkrića bijelih tartufa na ovom području zasigurno je 1310 grama težak istarski bijeli tartuf kojeg su u studenom 1999. godine u Motovunskoj šumi pronašli Giancarlo Zigante i njegov psić Diana. On je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao do tada najveći pronađeni bijeli tartuf na svijetu, a mjesto Livade ovim otkrićem su započele formiranje svjetskog središte tartufa.

Sezona istarskog bijelog tartufa traje od rujna do siječnja zbog čega i berba, odnosno lov na bijele tartufe, započinje 01. rujna. Bijeli tartuf je gljiva koja se ne može planirano uzgajati, a to njegovu sezonsku berbu čini senzacijom za sve gastronomske ljubitelje i prirodoslovce a njegov pronalazak pravim luksuzom. No unatoč atraktivnosti sezone istarskih bijelih tartufa koja privlači veliki broj entuzijasta i znatiželjnika, berbi se pristupa isključivo sa znanjem i odgovorno kako bi se očuvalo stanište i prirodni ciklus ovog istarskog neprocjenjivog dragulja. Osim tartufara, glavnu ulogu u pronalasku istarskih dragulja imaju i posebno istrenirani psi koji po uputama tartufara pretražuju određena područja i zahvaljujući svom istančanom njuhu pronalaze blago. Zbog važnosti njuha prilikom pronalaska tartufa, lov se najčešće odvija noću kada psi zbog hladnije temperature dišu na nos te ga samim time i efikasnije upotrebljavaju.

Početkom sezone istarskih bijelih tartufa i njihove berbe, u restoranu Zigante, koji se nalazi u neposrednoj blizini Motovunske šume, započinje i priprema gurmanskih specijaliteta čija je glavna zvijezda upravo ova najcjenjenija gljiva svijeta. Iznimna stručnost restorana i veliko znanje u pohrani omogućavaju visoku kvalitetu bijelog tartufa koji se prezentira gostima. Osim pravilne pohrane, za potpuno uživanje u ovoj ekskluzivnoj namirnici važna je i odgovarajuća priprema. Sezonska ponuda se u potpunosti usredotočuje na svježi istarski bijeli tartuf kojeg naši vrhunski kuhari spajaju s ostalim lokalnim specijalitetima tvoreći nezaboravne i aromatične okuse po kojima je ovaj restoran prepoznatljiv. Istarski bijeli tartufi se najzahvalnije sljubljuju s tjesteninama i mesnim jelima, a također daju posebnu notu i odabranim desertima. Tako se na jelovniku restorana Zigante može pronaći domaća tjestenina sa svježim bijelim tartufima, filet jadranske ribe ili beefsteak u spoju s ovom cijenjenom namirnicom, ali i sladoledna delicija s bijelim tartufima. Kako bi iskustvo kušanja svježih istarskih bijelih tartufa bilo potpuno, u vinskoj karti restorana Zigante nalaze se elegantni šampanjci i vina koji idealno komplementiraju okusima specijaliteta.

Posjetite nas i ove jeseni u restoranu Zigante, jedinom hrvatskom restoranu specijaliziranom za jela od istarskog tartufa, i uživajte u aromatičnim okusima svježeg Istarskog bijelog tartufa u realizaciji naših izvrsnih chefova.

Rezervirajte stol

Doživite jedinstvene ukuse

Pozivamo vas na jedinstveno kulinarsko iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti