michelin logo

Tartufi

Tartufi

ŠTO JE TARTUF?

Vrijedno grumenje navodno je nekoć stizalo do bogova i vještica, dok danas većina završava u gurmanskim specijalitetima za „obične smrtnike“.

Stari riječni tok Mirne protječe sve do sela, dok je važna Parenzana željeznička pruga još tijekom dana prolazila kroz Livade.

ČITAJ VIŠE

TARTUF U ISTRI

Istra, rudnik gastronomskih dragulja

Istarski bijeli tartuf jedan je od najcjenjenijih u svijetu, a gurmanima i kulinarskim znalcima sve privlačniji postaju i crni tartufi

Otkriće istarskog bijelog tartufa dogodilo se prije 80-ak godina razvojem pruge Parenzane koja je spajala Poreč i Trst. Tada tartufe počinje iskorištavati i prodavati jedna privatna tvrtka koncentrirana oko samog središta berbe - Livada.

ČITAJ VIŠE

POHRANA TARTUFA

Trud koji se isplati

Pravilna pohrana svježih tartufa zahtijeva pažnju i trud, no svaki zalogaj delicije pripremljene s tartufima iznova će dokazati da se uloženo itekako isplati.

Svježi tartuf nakon branja najprije valja dobro očistiti od zemlje nježnom četkom (poput meke četkice za zube) i tekućom hladnom vodom. Tartufi su osjetljivi organizmi koji dehidriraju i gube miris pa ih je najbolje konzumirati čim prije.

ČITAJ VIŠE

TARTUF ZA GUINNESS

Pronalazak Milleniuma označio je početak otkrivanja istarskih tartufa gurmanskom svijetu.

Istra nije samo bogato nalazište tartufa, već i dom jednog od najvećih bijelih tartufa ikad ubranih. Pronašli su ga 2. studenoga 1999. godine Giancarlo Zigante i njegova kujica Diana u Motovunskoj šumi nedaleko od Livada. S težinom od 1310 g uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći do tada pronađeni bijeli tartuf na svijetu.

ČITAJ VIŠE

ZANIMLJIVOSTI

Ljudi se oduvijek boje nepoznatog i drugačijeg pa nije čudno da se o tartufima od davnina pričaju svakojake priče...no vrijeme je da se bobu kaže „bob“, a popu „pop“.

ČITAJ VIŠE

DEMONSTRACIJA TRENUTNOG LOVA

Za grupe (do 30 ljudi) predlažemo potragu za tartufima na lokaciji udaljenoj 1 km od restorana Zigante, u staroj motovunskoj šumi. Ako grupa broji više gostiju od navedenog broja, organiziramo više vodećih osoba koje mogu smjestiti grupe na različitim lokacijama u šumi.

Grupa se u dogovoreno vrijeme susreće s vodećom osobom s tartufima i njezinim posebno obučenim psima. Cilj ove vrste demonstracija je educirati goste da steknu osjećaj tartufa u Istri.

Budući da je riječ o šumi i seoskim područjima, napominjemo da gosti trebaju donijeti odgovarajuću odjeću, obuću i druge potrepštine. U slučaju kiše, za naše goste pružamo kišne kabanice, a u ljetnom periodu svojim gostima dajemo sredstva protiv komaraca.

Trajanje:

VELIČINA GRUPE:

45 - 60 minuta

2 - 15 OSOBA